Što učiniti kada više zubi fali, nedostaje?

U slučaju gubitka, vađenja većeg broja zubi, osim estetike, narušena je i funkcija, a nemogućnost adekvatnog žvakanja hrane utječe i na probavni sustav. Također, susjedni zubi se pomiču u prazne prostore, rotiraju, naginju i „izrastaju“ u slučaju gubitka antagonista ( zubi iz suprotne čeljusti ). Kod cjelovitog zubnog niza, zubi su opterećeni u smjeru aksijalne osovine zuba, međutim kod nepotpunog zubnog niza, uslijed gore spomenutih posljedica, preostali zubi su opterećeni u raznim smjerovima, što dovodi do klimanja i novog gubitka zubi.

 

Što učiniti tada? Potrebna je protetska sanacija zubi

 

KRUNICE I MOSTOVI

Krunice su zubni nadomjestci koji se cementiraju na zub kojem nedostaje veći dio zubnog tkiva , dok su mostovi opsežniji nadomjestci kojima nadoknađujemo gubitak 1 ili više zubi.  Ti protetski radovi u potpunosti izgledom imitiraju prirodne zube, čime se postiže savršena estetika i ljepota osmjeha.  Najljepši i najprirodniji rezultati  postižu se sa keramičkim, porculanskim  zubima, a keramika ujedno od svih dentalnih materijala ima i najveću biokompatibilnost.

Radovi od dentalne keramike mogu imati  laganu i vrlo tanku metalnu jezgru na koju se sa svih strana napeče keramika, a takvi, metal-keramički  radovi se izrađuju uglavnom u lateralnom segmentu ( stražnji zubi ) gdje je naglasak na žvačnoj funkciji. Suvremena protetika, dovela je do uporabe bezmetalne keramike izuzetne čvrstoće – CIRKON – ( navodi se da je cirkon tvrd poput čelika ), a osim čvrstoće i izdržljivosti takvih radova, postiže se i besprijekorna estetika, tako da se ti radovi u potpunosti ne mogu razlikovati od prirodnih zubi. Cirkon se u novije vrijeme počeo koristiti u dentalnoj medicini, dok je već dugi niz godina prisutan u medicini kao umjetan nadomjestak ( npr. umjetni kukovi ). Osim što je izuzetno čvrst, 100% je siguran i biokompatibilan.

U interkaninom segmentu ( prednji zubi ) naglasak je na estetici- ljepoti osmjeha, prirodnosti, boji i transparentnosti  zubi zbog čega ćemo Vam preporučiti nove nadomjestke samo od dentalne keramike ( porculana ) sa transparentnom bezmetalnom jezgrom čime se postiže najprirodniji izgled zubi.FLEKSIBILNE ZUBNE PROTEZE

ALL-ON-4

ALL-ON-6

Gubitak svih zubi

Što ako uopće nemam zubi? U slučaju potpune bezubosti u gornjoj i donjoj čeljusti mi u DAMI DENT ordinaciji izrađujemo posebne fleksibilne zubne proteze. To su nadomjestci koji bojom potpuno imitiraju gingivu ( zubno meso ), a na sebi imaju ugrađene zube, ali za razliku od nekadašnjih krutih proteza, ove su savitljive, elastične, tako da su puno ugodnije za nošenje, ne “žuljaju”, a opet su čvrste i nesalomljive. Dok se krune i mostovi cementiraju na zube, ovi nadomjestci se mogu izvaditi iz usta ( npr. prilikom pranja ).  Fleksibilne zubne proteze u potpunosti funkcijom i estetikom nadoknađuju Vaše izvađene zube.

Ovisno o stanju u Vašim ustima i o Vašim preferencijama, u DAMI DENT ordinaciji možemo Vam preporučiti prethodnu ugradnju implantata, čime će se postići maksimalna stabilnost zubne proteze u ustima. 

Metalkeramički protetski rad u ordinaciji DAMI DENT

Close Menu