Ortodontskom terapijom ispravlja se nepravilan zagriz, ispravljaju se nepravilnosti položaja zubi, rotacije zubi, ispravljaju se zbijeni prednji zubi tzv. „crowding“, zatvaraju se dijasteme ( razmaci među zubima ). Osim estetskih problema, takve anomalije također predstavljaju poteškoće pri pravilnom održavanju zubne higijene, što može pogodovati nastanku karijesa, a osim toga zbijeni zubi imaju različite nagibe i pri žvakanju su nepravilno opterećeni, što dugoročno dovodi do parodontoloških problema ( klimavost zubi ).

Prije ortodontske terapije potrebno je napraviti RTG snimku svih zubi ( ortopan ).

 Ortodontska terapija ovisi o vrsti anomalije, a može biti:

MOBILNA– to su aparatići koji se nose najčešće noću i par sati dnevno, a mogu se vaditi iz usta ( kao što im i samo ime kaže)
FIKSNA– različite bravice ( metalne, bijele keramičke ili safirne ) koje se lijepe na prednju površinu zubi, a za njih se vežu lukovi različitog promjera, oblika i od različitih materijala, a time se dobivaju blage sile koje pomiču zube u pravilan položaj. Bravice mogu biti konvencionalne i samoligirajuće.

ORTODONCIJA BEZ VAĐENJA ZUBI- ISPRAVLJANJE ZUBI BEZ VAĐENJA

DAMI DENT ordinaciji NE preferiramo vađenje zubi!


Koristimo najsuvremeniji sustav fiksnih aparatića na tržištu (tzv. self- ligating tehnika ), kojim Vaši zubi dobivaju ravan, idealan poredak bez vađenja, ugodniji je za nošenje od običnog aparatića i terapija njime kraće traje.

 

ORTODONCIJA DJECE


Ako ste zabrinuti za zube svog djeteta, dovedite ga na prvi ortodontski pregled u 
DAMI DENT ordinaciju, a koji bi trebao biti već u 7-moj godini, tako da se anomalija može pravodobno dijagnosticirati i započeti sa terapijom. Vaše dijete može dobiti mobilni ortodontski aparatić ili je pak potrebno praćenje djetetova rasta i razvoja čeljusti i zubi sa redovitim kontrolama. Kada niknu svi trajni zubi, djetetu se postavlja fiksni ortodontski aparat.

 

ORTODONCIJA ODRASLIH


Svi želimo lijepo izgledati i imati lijep osmijeh sa savršeno poredanim, ravnim, lijepim i bijelim zubima i to u svakoj životnoj dobi. Ako svoje „krivo iznikle zube“ niste ispravili u mladosti, slobodno se obratite u
 DAMI DENT ordinaciju. U suvremenoj ortodonciji, dobna granica za terapiju ne postoji. Uspješno se mogu tretirati i pacijenti u dobi od 60, 70 pa i više godina, a često se primjenjuje i ortodontska terapija prije protetskih zahvata. Kod odraslih osoba se primjenjuje fiksna ortodontska terapija.

 

RETENCIJSKI APARAT


Nakon skidanja fiksnog aparata, da bi se održalo postignuto stanje, potrebno je nositi retencijski aparat. Uglavnom je to mobilni, gracilni aparatić ugodan za nošenje, od prozirnog materijala, gotovo nevidljiv, koji se nosi uglavnom noću.
U nekim slučajevima, potrebna je tzv. fiksna retencija. Tanka fleksibilna žičica ili u novije vrijeme preferiramo bijelu trakicu ( rebbond vlakna ), fiksiraju se na unutrašnje plohe prednjih zubi. Takav retencijski aparatić je u potpunosti nevidljiv izvana, ugodan za nošenje, ne smeta pri jelu i govoru.
Retencijski aparat je obavezan dio fiksne terapije, jer se u protivnom zubi mogu vratiti u prvobitan položaj.

 

INVISALIGN i Simply Smile nevidljivi zubni aparatić

Invisalign je najpoznatiji svjetski brend nevidljivih, prozirnih aparatića za zube  tvrtke Align Technology iz Kalifornije koji posljednjih godina donosi revoluciju u postupcima ravnanja zubi. Američka kompanija Align Technology (Santa Clara, Kalifornija, SAD) pokrenula je trend u clear aligner tehnologiji još prije više od 15 godina.

 

Izravnajte zube, postignite savršen osmijeh i pridružite se društvu od gotovo 5 milijuna zadovoljnih pacijenata koji su prošli Invisalign terapiju!

Invisalign je prozirni, gotovo nevidljiv aparatić za zube. Iznimno je ugodan za nošenje bez neugodnih metalnih žica kao kod klasičnog aparatića. Individualiziran pomoću 3D tehnologije, brz je u djelovanju,  ne smeta pri govoru, a higijena se puno lakše održava nego s fiksnim aparatićem jer se može skinuti i oprati ( za vrijeme jela se vadi iz usta ). Zahtijeva manje posjeta ortodontu i kraće je trajanje terapije u odnosu na klasični aparatić ( oko 6 mjeseci; ovisno o anomaliji ). Specijalista ortodont prije samog početka terapije radi računalnu 3D animaciju tijeka terapije i konačnog rezultata.

 

Postoji više vrsta Invisalign aparatića za zube:

Invisalign Full – za teže anomalije zubi

Invisalign Teen – za teže anomalije kod djece i mladih ljudi

Invisalign Lite – za manje anomalije ( do 14 udlaga za svaku čeljust, odnosno ukupno 28 udlaga )

Invisalign I7 – za male korekcije zbijenosti zubi i razmaka između zubi ( 7 udlaga za svaku čeljust, odnosno ukupno 14 udlaga )

 

 

Invisalign se u potpunosti zasniva na digitalnoj tehnologiji. Najprije je potreban pregled usne šupljine i anomalije kako bi se potvrdilo da ste kandidat za ovakvu terapiju. Nakon pregleda naše ortodontice, uzimaju se precizni otisci koji se šalju u tvrtku Align Technology u Kaliforniju. Tamo će stručnjaci izraditi 3D model pacijentovih zubi i napraviti digitalni plan terapije tzv. ClinCheck, točnije namještaju zube u konačnu poziciju. Kad ClinCheck stigne u ordinaciju,  nakon otprilike 10tak dana,  ortodont ga provjerava i radi željene promjene, a kada je zadovoljan pozicijom zuba koja se namjerava postići, odobrava ClinCheck te se kreće u izradu niza ALIGNERA.  Tvrtka Align Tech digitalnom tehnologijom pomoću 3D printera izrađuje folije ( alignere ) iz posebne medicinske plastike ( BPA free ). To je zapravo skup nevidljivih, prozirnih i udobnih aparatića/ alignera koji nježno ali učinkovito pomiču zube. Pacijent odmah dobije alignere za cijelo vrijeme terapije, a svaka faza traje 2 tjedna. Pacijent unaprijed dobije folije koje sam mijenja svaka 2 tjedna. Svaka folija je dizajnom malo pomaknuta u odnosu na prethodnu te na taj način vrši ciljani pritisak i blago pomiče zube iz faze u fazu. Nose se tijekom cijelog dana, a skidaju se samo prilikom obroka i pranja aparatića. Po završenoj terapiji bitno je nositi retainer (noćnu udlagu) kako bi se zubi stabilizirali u novom položaju i kako i kako se ne bi vratili u početni položaj. Vrijeme nošenja retainera određuje specijalista ortodont.

Prije početka bilo koje ortodontske terapije, pa tako i terapije alignerima, potrebno je sanirati sve zube ( popraviti karijese i očistiti kamenac). Ako je potrebno popraviti karijes u tijeku terapije Invisalignom i napraviti ispun, važno je da stomatolog ispun prilagodi aligneru kako bi svaki sljedeći aligner pristajao.

 

Ukoliko je potrebno na zub se moraju zalijepiti mali prozirni gumbići koji omogućavaju posebne pomake zuba. Na prvoj kontroli provjerava se pristaje li aligner savršeno na zube te se provjerava je li došlo do predviđenog pojedinog pomaka. ClinCheck nam omogućava da točno vidimo koji pomak je predviđen za određeni aligner.

 

Terapija Invisalignom nije pogodna za sve anomalije – one najteže se i dalje najbolje rješavaju fiksnim aparatićem. Također, ono što je najveća prednost Invisaligna, mobilnost, je ujedno i najveća mana –skidanje, stavljanje i mijenjanje aparatića nisu odgovornost za svakoga, a ako se aparatić ne nosi dovoljno vremena svaki dan, neće djelovati i zubi se neće pomicati. Invisalign je i nešto skuplji u odnosu na klasični fiksni aparatić.

Ordinacija DAMI DENT svojim pacijentima nudi i Simply Smile clear aligner, ako Vam nije bitan brand Alignera, a cijenovno je povoljniji. Također, radi se o setu prozirnih udlaga koje se izrađuju prema preciznim otiscima Vaših čeljusti. Na temelju tih otisaka, posebnom CAD/CAM tehnologijom u sjedištu korporacije (Velika Britanija ) izrađuje se posebno za Vas set alignera. Kompjutorski  program, uz vodstvo stručnjaka, pravi simulaciju terapije te se za svaku fazu pomicanja zuba izrađuje po jedna udlaga. Udlage je potrebno nositi barem 22 sata dnevno – skidaju se samo prilikom jela. Kada jedna udlaga napravi pomak za koji je dizajnirana, prelazi se na drugu, i tako do kraja terapije. Važno je napomenuti da uspjeh ovisi o discipliniranosti pacijenta.

 Za teže ortodontske nepravilnosti još uvijek je klasični fiksni aparatić za zube glavni izbor.

Sama terapija traje u prosjeku od 3 – 8 mjeseci, ovisno o anomaliji.

Simply Smile cler aligner se također idealno uklapa u koncept „brze ortodoncije“ gdje se zubi moraju dovesti u pravilan položaj prije protetske terapije kod Smile Makeovera. Tada se radi potpuni redizajn pacijentovog osmijeha. Potrebno je postići trajni visokoestetski rezultat korekcije boje ili oblika zubi vrlo često uz minimalne invazivne postupke kao što su npr.keramičke ljuskicebez brušenja zubi tzv.NON-PREP ljuskice ( veneers, fasete) .

Simply Smile nudi i značajnu cjenovnu prednost nad sličnim „clear aligner“ tehnikama poput Invisaligna, a uz jednaku učinkovitost.

 

 

 

Savršen osmijeh, bijeli i lijepi „ravni“ zubi danas su imperativ, bilo u poslovnom svijetu bilo u privatnim odnosima. A također, i zbog nas samih, ponajprije. Sa takvim prekrasnim osmijehom i Vaše samopouzdanje će znatno porasti, a više samopouzdanja automatski vodi do uspjeha… na svim područjima života…

Sada zamislite da Vaš sugovornik ili poslovni partner ima loše, žute, pokvarene ili zbijene zube…sigurno će Vam djelovati odbojno i podsvjesno ćete stvoriti loš dojam o njemu. A onda s takvom osobom ne želite poslovati ili prijateljevati.

Sretna činjenica jest da sve to možemo ispraviti i od takvog lošeg osmijeha stvoriti savršen u današnjoj modernoj estetskoj stomatologiji. 

Close Menu