ALL ON 4 / ALL ON 6  je revolucionarni koncept u implantoprotetici koji Vam omogućuje da izbjegnete sve loše strane mobilnih proteza. All on 4/ All on 6 primjenjuje se kod gubitka svih zubi ili kod nekoliko preostalih zubi koji su klimavi i bolni pri zagrizu, te kod pacijenata kod kojih preostale zube nije moguće sanirati i uključiti u protetski rad. U tom slučaju zubi se vade neposredno prije ugradnje implantata.

 Zubni implantati najbolje su rješenje za nadoknadu zuba koji nedostaju, točnije njima nadoknađujemo korijen zuba.

Metodama All on 4/ All on 6 moguće je napraviti implantoprotetsko rješenje sa 4 implantata (tzv. ALL ON 4) ili 6 implantata (tzv. ALL ON 6). To je  brzi, minimalno invazivni koncept gdje se ugrađuju 4/6 Straumann zubna implantata; dva koja se postavljaju ravno i dva pod nagibom kod ALL ON 4, odnosno 4 koja se postavljaju ravno i 2 pod nagibom kod ALL ON 6 . Takvim zakošenim položajem implantata u čeljusti zaobilaze se kritična područja sa smanjenim volumenom kosti i kako bi se izbjegle određene anatomske strukture u stražnjoj regiji.

Protetski rad na takvim implantatima je fiksni ( ne vadi se iz usta ) i stoji  na 4 odnosno 6 implantata. U pravilu, uvijek je bolje imati čim više nosača za protetski rad stoga je uvijek kad je to moguće puno bolje primijeniti metodu ALL ON 6. No treba imati na umu da u pojedinim situacijama, zbog male količine ili loše kvalitete kosti, postoji ograničen broj implantata koje je moguće postaviti. Pacijentima koji nemaju dovoljnu količinu kosti za ALL ON 6, tj. most na 6 implantata koji je uvijek bolje rješenje, primjenjuje se metoda ALL ON 4.

Zahvat se izvodi se u lokalnoj anesteziji.

 

Za planiranje zahvata potreban je ortopan snimak i CBCT snimka čeljusti. Takva snimka omogućuje precizno planiranje položaja implantata s obzirom na volumen i gustoću čeljusne kosti.

Ako je potrebno, vade se preostali loši zubi, potrebna je i modelacija čeljusnog grebena. Tim zahvatom se nivelira razina čeljusne kosti što je bitno za estetiku i funkcionalnost mosta na implantatima.

Nakon ugradnje zubnih implantata slijedi izrada fiksnog mosta na vijke. Takavi fiksni zubi su privremeni i isti dan nakon operacije učvršćuju se na ugrađene implantate  svega 12 sati od početka zahvata.

 

Nakon 6 mjeseci, izrađuje se definitivni fiksni most. To je razdoblje potrebno kako bi tvrda i meka tkiva čeljusti poprimila svoj stabilni oblik. Privremeni rad se skidanjem vijaka jednostavno i bezbolno demontira i uzima se otisak čeljusti za trajni most. Za izradu trajnog mosta potrebno je nekoliko radnih dana. Za vrijeme izrade trajnog mosta, pacijent i dalje nosi svoj privremeni rad tako da niti u jednom trenutku nije bez zubi.


Prednosti metoda  ALL ON 4/ ALL ON 6

·         Najbrže rješenje za potpuno  bezubu  čeljust.  U samo jednom danu ugrade se  implantati i postave privremeni zubi (12-24 sata).

·         Imedijatno opterećenje omogućuje postavljanje privremenog mosta (fiksni zubi) nakon operativnog zahvata

·         Nema više potrebe za podizanjem sinusa (i povečavanjem cijene zahvata ) jer se bočni zubni implantati postavljaju pod kutem  kako bi se izbjeglo područje spuštenog sinusa te se tako bitno reducira vrijeme i cijena same terapije

·         idealno rješenje za sve poslovne ljude i sve  one koji nemaju  vremena u više navrata posjećivati stomatologa kod kojeg su u terapiji. 

·         Dok čovjek jede ima osjećaj okusa hrane i osjeća kao da jede prirodnim zubima zbog toga što na gornjoj čeljusti most ne ide na nepce (mnogi misle kako je riječ o protezi, ali ovdje se radi o mostu (fiksni zubi), upravo zato što proteza ima veliku površinu ( prekriva cijelo nepce i veliki dio gingive).

·         Ugrađeni implantati spečavaju  daljnju atrofiju kosti

·         Ugrađujemo Straumann implantate vrhunske kvalitete

·         Po potrebi, u jednom dolasku obavljaju se zahvati vađenja zubi  i ugradnje implantata

 • Poboljšanje kvalitete života radu – omogućuje pacijentu dobru funkciju (žvakanje hrane) te vrhunsku estetiku (prirodan izgled zuba).
 • Ugodnost prilikom jela (nema ispadanja proteze prilikom razgovora, žvakanja, kihanja)

·         Higijena (hrana ne upada ispod proteze)

·         Nema nadraživanja desni jer nema umjetnog nepca kao kod klasične proteze.

 • Minimalno vrijeme oporavka nakon operacije.
 • Dugotrajno rješenje. Doživotna garancija na implantate. Na protetski rad 5 godina.
 • Prirodan izgled lica. I vračanje izgubljene funkcije žvakanja
 • Jednostavno održavanje oralne higijene (četkica za zube, pasta, tekućina za ispiranje, konac oko implantata).
 • Ne treba vaditi most prije spavanja niti nema potrebe za ljepilima kao kod mobilnih proteza.
 • Znatno niža cijena od klasične terapije implantatima i fiksnim mostovima
 • Bez transplantacije kosti i dodatnih zahvata

U konačnici je jeftinije rješenje i bitno reducira vrijeme terapije u odnosu na tradicionalne implantološke terapije.

 
 Napomena: Zahvat se ne preporučuje u sljedećim situacijama:

 • Uznapredovala osteoporoze
 • Pacijenati s nekontroliranim dijabetesom
 • Pacijenati koji su unutar 6 mjeseci bili na terapiji zračenjem u području glave i vrata

Održavanje higijene: 

Čisti se četkicom i zubnom pastom kao i prirodni zubi, a područja oko implantata potrebno je dodatno očistiti interdentalnom četkicom. Također, preporuka je korištenje oralnog tuša koji čisti bazalnu stranu mosta koja se naslanja na zubno meso.

 

Na redovnoj godišnjoj kontroli, prema potrebi, most se može skinuti i napraviti profesionalno čišćenje. 

ALL ON 4

Close Menu